Dieta bezglutenowa


Dieta niskokaloryczna oparta na zasadach zdrowego odżywiania, skomponowana w oparciu o produkty bezglutenowe. Dieta skierowana jest przede wszystkim do osób, które mają na celu poprawę swojego stanu zdrowia oraz osób, które z różnych przyczyn chciałyby lub powinny zmniejszyć spożycie glutenu. Może okazać się pomocna w przypadku niektórych chorób autoimmunologicznych. W diecie ograniczane są produkty będące źródłem glutenu, takie jak pszenica, jęczmień oraz żyto. W ich miejsce stosowane są bezglutenowe odpowiedniki bazujące np. na amarantusie, gryce, kukurydzy, prosie czy ryżu.


Posiłki

  • 09:00 – śniadanie w formie bufetu szwedzkiego
  • 14:00 – obiad
  • 18:00 – kolacja
  • Dopłata do diety 10zł./osoba/doba.

Przykładowe menu

Śniadanie:

  • truskawkowa owsianka z dodatkiem siemienia lnianego i orzechów
  • twarożek z warzywami i pestkami dyni podany z bezglutenowym pieczywem chrupkim

Obiad:

  • marynowane polędwiczki podane z pieczonymi burakami w pikantnej salsie oraz sałatką coleslaw

Kolacja:

  • risotto z kurczakiem i brokułami