Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna oparta na zasadach zdrowego odżywiania, skomponowana w oparciu o produkty bezglutenowe. Dieta skierowana jest przede wszystkim do osób, które mają na celu poprawę swojego stanu zdrowia oraz osób, które z różnych przyczyn chciałyby lub powinny zmniejszyć spożycie glutenu. Może okazać się pomocna w przypadku niektórych chorób autoimmunologicznych. W diecie ograniczane są produkty będące źródłem glutenu, takie jak pszenica, jęczmień oraz żyto. W ich miejsce stosowane są bezglutenowe odpowiedniki bazujące np. na amarantusie, gryce, kukurydzy, prosie czy ryżu.
Posiłki
- 09:00 – śniadanie w formie bufetu szwedzkiego
- 14:00 – obiad
- 18:00 – kolacja
- Dopłata do diety 10zł./osoba/doba.
Przykładowe menu
Śniadanie:
- truskawkowa owsianka z dodatkiem siemienia lnianego i orzechów
- twarożek z warzywami i pestkami dyni podany z bezglutenowym pieczywem chrupkim
Obiad:
- marynowane polędwiczki podane z pieczonymi burakami w pikantnej salsie oraz sałatką coleslaw
Kolacja:
- risotto z kurczakiem i brokułami