Warzywno-owocowa
Dieta warzywno-owocowa oczyszczająca i wzmacniająca prawidłowe działanie organizmu.
Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają one procesy regenerujące i działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco na wszystkie komórki naszego organizmu. Posiłki w tej diecie to skuteczna metoda wydłużania życia, zapobiegania nowotworom i innym groźnym chorobom.
Posiłki
- 09:00 – śniadanie w formie bufetu szwedzkiego
- 14:00 – obiad
- 18:00 – kolacja
Przykładowe menu
Śniadanie:
- sok z marchwi i kiwi
- barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem
- gotowane brokuły
- sałatka z kiszonej kapusty, gotowanego buraka i cebuli
- surówka z białej rzodkwi, papryki, kiwi i jabłka z natką pietruszki
Obiad:
- zupa krem z warzyw na ciepło
- papryka faszerowana mielonymi gotowanymi warzywami, duszona w sosie pomidorowym
- surówka z sałaty, kalafiora, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku z czosnkiem i majerankiem
- surówka z jabłka z chrzanem
- kiwi
- napój z owoców dzikiej róży
Kolacja:
- zupa z zielonego groszku
- gotowana biała kapusta z papryką i koperkiem
- surówka z cukinii, ogórka i rzodkiewek z czosnkiem i koperkiem
- sok z buraków, selera i jabłek
- kiwi
- jabłko
Dieta warzywno-owocowa ma za zadanie przede wszystkim udrożnić system obrony organizmu. Zalecane jest spożywanie warzyw takich jak np. marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, sałata, cebula, por, czosnek, papryka, pomidor, różne rodzaje kapusty lub owoców tj.: jabłka, cytryny, grejpfruty. W trakcie trwania kuracji nie spożywa się żadnych odżywczych pokarmów tj.: ziarna, olej czy też chleb i dzięki temu następuje redukcja wagi, a także usprawnienie funkcjonowania stawów i regeneracja organizmu.
Wskazania do diety warzywno-owocowej:
- zaburzenia metaboliczne (nadwaga, nadciśnienie, cukrzyca, wysoki cholesterol, miażdżyca naczyń krwionośnych)
- defekty odporności immunologicznej – alergie skórne, astma, nawracające infekcje, reumatoidalne zapalenie stawów
- choroby zwyrodnieniowe – choroba zwyrodnieniowa stawów, łuszczyca, paradontoza, nieżyt jelit, wrzody żołądka, stłuszczenie wątroby, w celach profilaktycznych – dla osób zdrowych
Przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej:
- nadczynność tarczycy
- niedoczynność nadnerczy
- ciąża
- nie wskazana dla dzieci