Dieta rybna
Dieta rybna to skuteczny sposób na w miarę szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów i oczyszczenie organizmu. Stosowanie diety bogatej w ryby i owoce morza nie tylko będzie sprzyjało naszej figurze, ale i poprawi ogólną kondycję organizmu. Ryby i owoce morza skrywają w sobie wiele składników pokarmowych wspomagających pracę mózgu i układu odpornościowego. Kwasy tłuszczowe omega słyną z właściwości przeciwmiażdżycowych, obniżających poziom trójglicerydów we krwi, ochronnych na układ nerwowy, przyspieszających gojenie się ran oraz przeciwnowotworowych.
Ryby, zwłaszcza morskie, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jak A, E i D. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B oraz jod (ryby morskie), magnez, potas, wapń, selen, sód i fosfor. Ich wartości odżywcze są zatem o wiele lepsze niż codziennie zjadanego kurczaka lub schabowego.
Posiłki
- 09:00 – śniadanie w formie bufetu szwedzkiego
- 14:00 – obiad
- 18:00 – kolacja
- Dopłata do diety 14zł./osoba/doba.
Odradza się smażenie ryb w tłuszczu, na rzecz gotowania na parze, gotowania w wodzie, duszenia i pieczenia. Trzeba jednocześnie pamiętać, aby między posiłkami pić dużo wody, zamiennie z zieloną herbatą i rozcieńczanymi świeżymi sokami owocowymi. Należy ograniczyć sól, słodycze i cukier, a także produkty odzwierzęce.
Osobom stosującym dietę rybną, zaleca się przyjmować ryby dwa razy w ciągu dnia – najlepiej podczas głównych posiłków. Ważne, by były to ryby chude. Chudymi rybami morskimi są: mintaj, sola, dorsz, morszczuk, tilapia, dorada, tuńczyk, flądra. Do chudych ryb słodkowodnych należą: pstrąg strumieniowy, okoń, płoć, szczupak, sandacz.
Przykładowe menu
Śniadanie:
- wędzone filety z pstrąga, sałata i pomidory
- pełnoziarniste pieczywo, zielona herbata, jogurt
Obiad:
- filet soli gotowanej na parze, ziemniaki gotowane w mundurkach
- sałatka: pomidory, dymka, oliwa z oliwek, bazylia i czosnek
Kolacja:
- twarożek z rzodkiewką i ogórkiem, pieczywo, masło
- pomidorki koktajlowe, jogurt naturalny