Dieta jaglana oczyszczająca


Kasza jaglana zawiera mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu organizm otrzymuje solidną porcję składników odżywczych. Detoks jaglany jest skuteczny i bezpieczny dla organizmu.
Dieta jaglana to sposób na odzyskanie energii i pełni zdrowia, pozbycie się nadmiaru toksyn z organizmu.

Jest to bardzo smaczna i bardzo zdrowa dieta. Pozwala na tworzenie wielu ciekawych i pysznych dań, które doskonale sprawdzają się w zdrowej kuchni. Oczyszczanie organizmu kaszą jaglaną pozwala na dokładne oczyszczenie jelit i szybkie usunięcie toksyn z organizmu.

Oczyszczanie organizmu kaszą, a w szczególności jaglany detoks, to najlepszy sposób na oczyszczenie organizmu. Doskonała dieta dla osób nie tolerujących glutenu. Kasza jaglana to doskonałe źródło witaminy B1, B2 i B6, a także żelaza, miedzi i krzemu. Zawiera również mnóstwo odmładzającej witaminy E i cennej dla umysłu lecytyny. Kasza jaglana mocno rozgrzewa organizm, dlatego sprawdza się również w okresie jesienno-zimowym. Pozytywnie działa na układ pokarmowy i gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu, a także poprawia pamięć i koncentrację. Dzięki tym właściwościom kasza jaglana polecana jest osobom, które chcą dogłębnie oczyścić organizm, a jednocześnie muszą zachowywać maksymalną wydajność intelektualną, jak i w codziennym zdrowym i pełnowartościowym życiu.


Posiłki

  • 09:00 – śniadanie w formie bufetu szwedzkiego
  • 14:00 – obiad
  • 18:00 – kolacja

Przykładowe menu

Śniadanie:

  • kasza jaglana z musem owocowym i kawałkami owoców
  • napar z imbiru i anyżu

Obiad:

  • zupa krem z selera i pietruszki
  • kotleciki jaglane z dynią i jarmużem
  • surówka z marchewki i sałata

Kolacja:

  • jaglane ratatouille z cukinią i fenkułem

Produkty zakazane

  • Owoce: śliwki, rabarbar, truskawki, pomarańcze
  • Nabiał: jaja, mleko, sery, twaróg, jogurty, śmietana, lody
  • Zboża: pszenica, jęczmień, żyto, kuskus, owies
  • Białko zwierzęce: surowa ryba, cielęcina, wołowina, wieprzowina, kiełbasa, wędliny
  • Białko roślinne: produkty sojowe, mleko i jogurty sojowe, tofu
  • Orzechy i nasiona: orzeszki ziemne, pistacje, orzechy makadamia, masło orzechowe
  • Warzywa: ziemniaki, surowa papryka
  • Oleje i tłuszcze: majonez, margaryna, oleje rafinowane
  • Napoje: kawa, napoje z kofeiną, alkohol, napoje gazowane, słodkie i smakowe
  • Cukry: biały, brązowy, trzcinowy, melasa
  • Dodatki: czekolada, ketchup, mieszanki przypraw, gotowe sosy

Zalecane napoje:

  • herbatki ziołowe, napary, które poprawiają trawienie oraz soki naturalnie wyciskane

Ważną jest to, że nie pijemy podczas jedzenia, można się napić 30 minut przed lub po posiłku. Rano przed śniadaniem należy wypić ciepłą wodę z cytryną, a wieczorem sok z grejpfruta z dodatkiem oleju lnianego, co dodatkowo wpłynie na oczyszczanie organizmu i regenerację wątroby.